Bestuur

De bakermat van Zwaluwen’30 ontstond op straat. Een stelletje leerlingen van de Chr. ULO-school voetbalden onder de naam S.D.O. Op 15 februari 1930 werd besloten een echte club op te richten onder de naam C.V.V. De Zwaluwen.

Een competitie voor op zaterdag spelende verenigingen bestond nog niet en de vereniging had ook nog niet de beschikking over een eigen veld. In 1932 kreeg Zwaluwen voor het eerst de beschikking over een eigen veld en kon men ook in Hoorn spelen.

In 1987 werd er een tribune gebouwd op/aan de sporthal. De sporthal kon gebruikt worden door de jongste voetbaljeugd, de handbalafdeling en voor het zaalvoetbal. Mede door de snelle ontwikkelingen in de nieuwe wijk de “Grote Waal” werden veel nieuwe leden verwelkomd en had Zwaluwen’30 op een gegeven moment zelfs 64 teams in haar geledingen. Sinds 1989 heeft Zwaluwen’30 (als één van de eerste verenigingen!) het z.g. G-voetbal toegevoegd aan de voetbaltak.

Was Zwaluwen’30 oorspronkelijk een principieel christelijke vereniging, na 1945 en nog steeds, veranderde dit karakter geleidelijk en hoewel de C nog steeds in de naam terug te vinden is, is de HCSV “Zwaluwen’30” nu een omnivereniging, die haar sportactiviteiten weliswaar niet op de zondag pleegt te houden, maar waar andersdenkende sportliefhebbers van harte welkom zijn.

De handbalafdeling ontwikkelde zich tot een succesvolle afdeling van de vereniging. Na diverse kampioenschappen (op het veld en in de zaal) werd door de dames in 1997 zelfs de Eredivisie Zaal gehaald. Inmiddels heeft deze tak van sport bij Zwaluwen’30 een paar grote stappen achteruit gedaan en is het 1e Damesteam terechtgekomen op regionaal niveau.

Eind jaren negentig en in het begin van deze eeuw waren we zeer succesvol met het 2e veldvoetbalteam. Het team promoveerde in deze periode tweemaal en kwam zo terecht in de Reserve Hoofdklasse met gerenommeerde tegenstanders zoals IJsselmeervogels, Spakenburg en Ajax.

Het seizoen 2006/2007 werd het tot nu toe succesvolste voor het 1e voetbalteam van Zwaluwen’30. Op 28 april 2007 werd het kampioenschap behaald in de 1e klasse met daarbij de directe promotie naar de Hoofdklasse van de Zaterdagamateurs.

In de zomer van 2009 werd het hoofdveld voorzien van een kunstgrasmat en werd tevens veldverlichting aangebracht rondom dit nieuwe hoofdveld. Ook de tribune kreeg, met het aanbrengen van zitjes, een opwaardering. Ook in de binnen- en buitenruimtes vonden grote veranderingen plaats. De vereniging heeft nu de beschikking over 4 speelvelden (1 kunstgras), waarvan 3 met verlichting.

Vandaag de dag, in het seizoen 2018/2019, het 1e in de 1e klasse A en het 2e in de Res. Hoofdklasse A gaat Zwaluwen’30 zo hoog mogelijk proberen te eindigen.

Het streven van onze vereniging is en blijft al vele jaren duidelijk en zal ook niet snel veranderen:

„Het hoogst haalbare, met behoud van de goede sfeer”