Wedstrijdverslag.

 

Gehavend De Zouaven oefent tegen vermoeid Zwaluwen’30. De score loopt evengoed lekker hoog op

De Zouaven sticht gevaar voor het doel van Zwaluwen’30.© Foto Marcel Rob
 Bron: NHD ;Mick van der Nat

 HOORN

Lang lag de bal stil, maar Zwaluwen’30 en De Zouaven lieten dit weekend zien nog precies te weten waar het doel staat.

Zwaluwen’30 begon de aanloop naar de herstart van het seizoen midweeks met een 3-2 overwinning op derdedivisionist Hollandia. Ook voor de tweede oefenwedstrijd na de lange winterstop werd een hoger spelende club uitgenodigd aan de Berkhouterweg. Van hoofdklasser De Zouaven werd er wel verloren: 2-4.

,,Het is heerlijk om weer op het veld te staan, al begon het aan het einde wel echt pijn te doen”, zei Yannick Kuijpers, aanvoerder van Zwaluwen’30 na afloop van het duel. Op een winderig veld speelde Zwaluwen’30 dan ook al de tweede wedstrijd in drie dagen tijd. Een comeback, zoals op donderdagavond, zat er tegen de Grootebroekers niet in. ,,Het draaide vandaag vooral weer om wedstrijdritme op te doen”, maalde Kuijpers niet over de nederlaag. ,,We hebben ons best gedaan om te trainen, maar daarmee creëren we geen wedstrijdritme, met dit soort potjes wel.”

Voor De Zouaven was de ontmoeting met de eersteklasser uit Hoorn de eerste oefenwedstrijd na de verlengde winterstop. Trainer Johan Rutz nam een totaal andere selectie mee dan naar de laatste wedstrijd voor de break. ,,Wij hebben op dit moment zeven geblesseerde spelers en er viel er vandaag weer een uit. Er liepen vandaag voornamelijk jongens uit het tweede of de Onder 19 op het veld en dan is het alleen maar knap dat wij hier vandaag winnen.”

Rutz kan de vinger op de zere plek leggen waar het de vele blessures binnen zijn selectie betreft. ,,De jongens vallen met bosjes uit door ons verouderde hoofdveld. Dat levert veel blessures op. Ja, dat veld is écht aan vervanging toe. Het verhaal van De Zouaven is dit seizoen vrij simpel: als wij één speler terug krijgen van een blessure vallen er twee weg.”

De vele mutaties aan de kant van De Zouaven was voor die ploeg geen reden om niet fel aan het oefenduel te beginnen. ,,Ik had de jongens vooraf verteld erin te klappen’’. aldus Rutz. ,,Zwaluwen’30 speelde in korte tijd twee oefenwedstrijden en was dus waarschijnlijk al wat vermoeid. En wij wilden ons laten zien.”

Kuijpers merkte in het veld de felheid van de tegenstander ook op: ,,Er moest wel weer even een knop om want de felheid van een tegenstander waren wij niet meer gewend sinds de winterstop. Het was een heel andere wedstrijd dan die tegen Hollandia.”

Na een 1-2 ruststand vielen er binnen vijf minuten in de tweede helft twee doelpunten en stond er een 2-3 stand op het bord. ,,Gelukkig zijn we dat niet verleerd”, zei Kuijpers als een boer met kiespijn. ,,Wij zijn het hele seizoen al niet helemaal scherp in het begin van beide helften, en dat waren we nu ook weer niet.”

Hoe verder de tweede helft vorderde, hoe minder de kwaliteit van de wedstrijd werd aan beide kanten. Aan allebei de kanten was er een uitleg voor. Kuijpers zag vooral aan de kant van zijn ploeg de kracht uit de benen vloeien. ,,Maar dat had vooral te maken met de korte opeenvolging van de twee oefenwedstrijden.”

Ruzt op zijn beurt bracht veel jonge jongens in de ploeg en zag daarom ook een verschil in de kwaliteit van het spel. ,,Hoe mooi het ook is om eigen jeugd op te stellen en drie zestienjarigen in de ploeg te hebben, je mist dan toch een stukje kwaliteit.’’

Toch kijken zowel de trainer van De Zouaven als de speler van Zwaluwen’30 positief naar de nabije toekomst. ,,Al ben ik nu wel even blij dat we komend weekend niet gelijk voor de competitie hoeven te spelen”, besloot aanvoerder Kuijpers.