Verslag.

Auteur: Leo H. van der Voort
Datum: 8-5-2022

Nederlaag tegen AFC brengt Zwaluwen’30 weer op de degradatieplaats

 

Vorige week zaterdag leverde Zwaluwen’30 tegen kampioens-kandidaat WV-HEDW een prima prestatie door thuis met 2-0 te winnen. De rechtstreekse degradatieplaats werd daarbij overgedaan aan AFC-Amsterdam, uitgerekend de tegenstander van afgelopen zaterdag.

Vol positieve gevoelens werd de busreis naar Amsterdam ondernomen maar al na een kwartier moesten we vaststellen dat 2 vrije trappen van AFC op het doel van Zwaluwen’30 tot een 2-0 tussenstand zouden leiden.

Het eerste doelpunt uit een vrije trap ontstond na een mistrap van Yannick Kuijpers. Om de misser te herstellen moest Yannick aan de noodrem trekken, net buiten de zestien meter. Dat hij hierbij een gele kaart (i.p.v. een rode) ontving van de scheidsrechter was geen tegenvaller voor Zwaluwen’30.

In eerste instantie werd de bal in de Zwaluwen-muur geschoten maar de rebound was ook voor AFC en door een  wirwar aan benen kwam de 1-0 tot stand. Keeper Luke van Amstel zag de bal te laat om te kunnen ingrijpen.

Vorige week werd overal op het veld direct druk uitgeoefend op de tegenstander over het hele veld. Nu was Zwaluwen’30 te afwachtend en kon AFC gemakkelijk overeind blijven, zeker na de vroege voorsprong.
In de 16e minuut mocht AFC opnieuw een vrije trap nemen van een behoorlijke afstand.  In een vol strafschopgebied werd de bal nog getoucheerd en de bal verdween in het doel voor de 2-0.

De eerste echte kans voor Zwaluwen’30 ontstond in de 23e minuut; Gregory Scheltens ontwijkt over links een tackle van een AFC-er en mag doorlopen richting doel. Zijn te zachte schot van de rand van de zestien was een eenvoudige prooi voor de AFC-doelman.

In de 31e minuut is het al 3-0. Encho Margaritha wordt op snelheid geklopt bij een strakke, diepe bal en ook keeper Luke is te laat om de bal te onderscheppen. De bal wordt onder hem doorgeschoven in het doel.
Wedstrijd gespeeld zou je denken met zo’n tussenstand? Zwaluwen’30 kon het nog niet geloven en kwam in het laatste kwartier voor de rust tot enkele goede pogingen. Een vrije trap vanaf links door Encho Margaritha vliegt, met de wind in de rug, over alles en iedereen in de rechterbovenhoek. Stand 3-1.
Dave Severins krijgt een schietkans, rand zestien, in de 38e minuut. Op het laatste moment wordt de bal totcorner verwerkt door AFC. Opnieuw een grote kans voor Zwaluwen’30 in de 40e minuut; een corner vanaf links door Encho Margaritha, kan en moet bij de 2e paal worden binnengekopt door een geheel vrijstaande Floris Coffeng. Hij kiest de verkeerde kant van de paal en zo de mogelijkheid van een 2e doelpunt. Deze valt toch nog voor de rust; in de 45e minuut brengt Jerven Devid een stuiterbal goed onder controle en mag doorgaan richting doel AFC. Met een strak schot brengt hij de ruststand van 3-2 op het scorebord.
Was het dan toch nog mogelijk voor Zwaluwen’30?

In de 2e helft een onveranderde Zwaluwen’30-opstelling. In de 61e minuut gaat Gregory Scheltens goed door over links en ziet een opkomende Jerven Devid. Met veel kunst en vliegwerk wordt Jerven van de bal gehouden. Zwaluwen’30 besluit te wisselen en brengt in de 68e minuut de langdurig geblesseerde Pieter Koopman in het veld voor Gregory Scheltens.

In de 70e minuut wordt de wedstrijd door AFC in het slot gegooid; bij een uitval over rechts mag een  AFC-speler geheel vrij opstomen en een prima voorzet afleveren op zijn spits, die voor de 4-2 zorgt.

Zou Zwaluwen’30 ook deze tegenslag kunnen verwerken? 
Zwaluwen’30 wisselt in de 80e minuut nog enkele spelers. Jürgen Adamus komt voor Anthony Sabajo en  Joost Feld (ook na een langdurige blessure-periode) komt voor Koen Verlaat in het veld. 
In de 83e minuut krijgt van een aanvallend Zwaluwen’30 opnieuw een speler van AFC te veel ruimte en hij zorgt voor 5-2.

In de 85e minuut levert een voluit sprintende Joost Feld een prima voorzet af op Pieter Koopman; zijn schot op doel vliegt snoeihard over. Yannick Brinkmann komt nog voor Yannick Kuijpers en Encho Margaritha wisselt met Niels Compas in de 86e minuut.
Joost Feld tekent voor de laatste actie op het veld in de 88e minuut; opnieuw op snelheid over links langs  zijn tegenstander en dan volgt een uitstekend schot met het linkerbeen. De bal verdwijnt, onhoudbaar voor de AFC-doelman, in die rechterbovenhoek en een eindstand van 5-3 op het scorebord.

Een hele dure nederlaag tegen een directe concurrent op de ranglijst. Zwaluwen’30 heeft nu 18 punten uit  21 wedstrijden en AFC heeft er 19. De punten-afstand naar de na-competitieplaatsen zijn resp. 5 en 6, zodat het voor Zwaluwen’30 bijzonder moeilijk gaat worden om deze nacompetitie te ontlopen.
Er zijn nog 5 wedstrijden te gaan om directe degradatie te voorkomen; de 1e wedstrijd is a.s. dinsdagavond 10 mei a.s. thuis aan de Berkhouterweg in Hoorn tegen Valken’68 (aanvang 20.00 uur). 

Volgende week zaterdag volgt een uitwedstrijd naar Argon in Mijdrecht.

Opstelling Zwaluwen’30:

Luke van Amstel, Anthony Sabajo (80e, Jürgen Adamus), Calvin den Boer, Yannick Kuijpers (86e, Yannick Brinkmann),  Dave Severins, Koen Verlaat (80e, Joost Feld), Encho Margaritha (86e, Niels Compas), Floris Coffeng, Jerven Devid,  Jermey Wessemius, Gregory Scheltens (68e, Pieter Koopman).
Verdere wissel: Jesper v.d. Gracht.