Wedstrijdverslag.

 Auteur: Leo H. van der Voort
Datum: 20-3-2022

Ruime nederlaag voor Zwaluwen’30 na een collectief falen in Broek op Langedijk (4-1)

(. . . . en hoe je simpel een tegenstander in het zadel kunt helpen!)

 

Na de euforie van de late overwinning van vorige week thuis tegen AFC (1-0) kreeg Zwaluwen’30 zaterdag een lesje in effectiviteit van BOL. Op een moeilijke maar bespeelbare (gras)mat in een winderig Broek op Langedijk ging BOL beter om met de omstandigheden. 

Tegen de wind in begon allemaal nog goed voor Zwaluwen’30, alhoewel BOL in het eerste kwartier al twee goede mogelijkheden kreeg. Een indirecte vrije trap in 12e minuut ruim in de zestien werd met moeite weggewerkt dor Zwaluwen’30, terwijl een paar minuten later een vrije bal van BOL van dichtbij werd naast geschoten.

In de 16e minuut komt Zwaluwen’30 op voorsprong. Goed doorzetten van Floris Coffeng geeft hem de ruimte om uit te halen voor een prima goal (0-1).

In de 18e minuut had het 0-2 kunnen/moeten zijn; na een goede pass van Pieter Koopman op Dave Severins mag deze vrij opstomen richting de doelman van BOL. Zijn te zachte schot werd een gemakkelijke prooi voor de doelman.

De eerste 20 minuten waren aldus voor Zwaluwen’30 en BOL had moeite met de lopende Zwaluwen’30-spelers. In de 24e minuut een zware schouderblessure voor een vallende Pieter Koopman en hij moest vervangen worden in de spits door Niels Compas. Na het uitvallen van Pieter Koopman was het gedaan met het lichte overwicht van Zwaluwen’30. BOL nam het initiatief over en werd ook gevaarlijker richting het doel van Dirk Bakker. Dit resulteerde in de 38e minuut in de gelijkmaker (1-1). Vanaf links mocht BOL vrij opstomen en de bal bij de 2e paal brengen. Daar stond een BOL-aanvaller klaar om d.m.v. een simpele voetbeweging zich vrij te spelen van zijn tegenstander. Hij mocht daarop ook de hoek uitzoeken om de bal achter doelman Bakker te schieten.

In de 40e en de 45e minuut nog twee gevaarlijke momenten voor het Zwaluwen’30-doel. BOL wist niet te profiteren van de ruimte die Zwaluwen’30 ten onrechte weggaf.

De Zwaluwen’30-aanhang was er in de rust niet gerust op. Daarvoor was het spel van de Horinezen te onrustig. Na de rust wel een Zwaluwen’30 met de straffe wind in de rug. Dat zou mogelijkheden moeten geven!

Meteen na de rust, in de 46e minuut, werd hiervoor het bewijs geleverd;  een vrije Dave Severins krijgt  de bal op de rand zestien net niet lekker aangespeeld en hij schiet hoog over. Dirk Bakker moet aan de andere kant redding brengen in de 63e minuut ten koste van een corner.

Opnieuw een kans voor Dave Severins in de 65e minuut. Hij krijgt alle ruimte van BOL maar zijn schot gaat richting hoekvlag i.p.v. op het doel.

De 68e minuut bleek achteraf cruciaal voor het duel. De verdediging van Zwaluwen’30 weet een hoge bal niet op waarde te schatten. De BOL-aanvaller wel en volkomen onnodig werd doelman Bakker van dichtbij geklopt (2-1). Dit doelpunt zorgde meteen voor de ommekeer van de wedstrijd.

Een collectief strijdend BOL tegen 11 individuele spelers van Zwaluwen’30. Het team viel helemaal uit elkaar en diverse spelers bezondigden zich daarna aan het lopen met de bal op de harde grasmat i.p.v. de bal het werk te laten doen. De snelle buitenspelers van Zwaluwen’30 hebben ballen nodig achter de verdediging van de tegenstander. Ook zij bezondigen zich echter aan te veel lopen met de bal. Als daarna dan ook nog, bij het uitverdedigen in de as, Encho Margaritha en Koen Verlaat simpel de bal verspelen, mag de tegenstander uitlopen naar 3-1 (69e minuut) en 4-1 (87e minuut).

Een 5-1 in de laatste minuut wordt Zwaluwen’30 bespaard door de scheidsrechter. Na een Zwaluwen’30-handsbal in de zestien gaat de bal niet op de stip. Het was zo wel erg genoeg!!

Zo kreeg Zwaluwen’30 deze zaterdag in de 2e helft een lesje in effectiviteit van een collectief sterk BOL.
Zwaluwen’30 zal zich snel moeten herpakken. Komende zaterdag komt nummer laatst Die Haghe op bezoek aan de Berkhouterweg. Er zijn dus dure punten te behalen. Na de wedstrijd bleek in het ziekenhuis  dat bij spits Pieter Koopman, bij zijn val, zijn schouder uit de kom was geraakt. Pieter zal dus de komende weken, zeer tegen zijn zin, toeschouwer zijn.