Verslag.

Direkte degradatie of toch nog na-competitie? Beslissing op laatste wedstrijddag!

 Auteur: Leo H. van der Voort
Datum:29-5-2022
De uitkomst van e.e.a. zal worden bepaald op de laatste wedstrijddag, na het verlies van Zwaluwen’30 bij de SV Nootdorp (4-1).
Toch was deze uitslag niet nodig geweest, indien Zwaluwen’30 op het juiste moment had geprofiteerd van de eigen mogelijkheden.
Door verschillende omstandigheden (blessures/afwezigen) begon Zwaluwen’30 deze zaterdag zonder Dave Severins, Anthony Sabajo,  Dirk Bakker, Joost Feld, Gregory Scheltens en Jerven Devid. Een half team afwezigen, van wie de meerderheid normaliter tot de basiself gerekend mogen worden. Een situatie welke bekend voorkomt in vele wedstrijden in dit competitiejaar.
Nootdorp begon duidelijk aanvallend aan deze wedstrijd en dwong de eerste twintig minuten diverse corners af, waar Zwaluwen’30 op dat moment goed het oog in had. Zwaluwen’30 moest het vooral hebben van snelle uitvallen via de vleugels van Jermey Wessemius en de na maanden weer in de basis teruggekeerde spits Pieter Koopman. De eerste, echte kans, was in de 13e minuut voor Nootdorp; de linkerspits mag alleen doorgaan tot voor doelman Luke van Amstel van Zwaluwen’30. Luke redt de situatie ten koste van (opnieuw) een corner.
Een nieuwe corner, in de 14e minuut, gaat voorlangs en een vrije schop, vanaf de hoek van de 16, eindigt in de handen van Luke van Amstel.
De eerste hele goede kans voor Zwaluwen’30 komt in de 21e minuut voor rekening van Jermey Wessemius; Nootdorp verspeelt de bal en hij mag alleen doorgaan richting de doelman van Nootdorp. Deze weet deze poging ongedaan te maken en de bal te onderscheppen.
In de 38e minuut opnieuw een goede kans voor Zwaluwen’30; weer mag Jermey Wessemius, na een goede steekbal van Koen Verlaat,  alleen op de keeper van Nootdorp afgaan en opnieuw is deze hem de baas. I.p.v. een lage bal had hier een stifje een betere oplossing geweest.
In de laatste seconden voor de rust komt Zwaluwen’30 toch op een voorsprong van 0-1; Floris Coffeng wurmt zich bij een diepe bal van Yannick Brinkmann langs zijn tegenstander, controleert de bal met zijn borst en weet verwoestend uit te halen voor de Zwaluwen’30-voorsprong.
Zwaluwen’30 kwam met positieve gevoelens uit de kleedkamer. Tot dan was de wedstrijd in de 1e helft onder controle en waarom zou dit niet gecontinueerd kunnen worden? De harde waarheid kwam al na 3 minuten in de 2e helft; een hoge bal uit een corner kan niet worden
gecontroleerd door doelman Luke van Amstel en via een kluts valt de bal binnen. Stand 1-1. Een koude douche op dat moment voor de Horinezen. In de 54e minuut een goede kans voor Jermey Wessemius; in goede positie voor het doel aarzelt hij te lang met schieten en zo gaat de kans voorbij. In de 56e minuut de beste kans van de wedstrijd voor Zwaluwen’30; een afgeslagen bal komt voor de voeten van een volkomen vrijstaande Pieter Koopman. De doelman van Nootdorp was in geen velden of wegen te zien. Pieter schiet de bal langs de verkeerde kant van de paal en zo was een hele goede kans op een voorsprong verkeken.
Twee minuten later in de 58e minuut kwam de genadeklap voor Zwaluwen’30. Opnieuw uit een corner weet Nootdorp te scoren en de stand op 2-1 te brengen. I.p.v. een Zwaluwen’30-voorsprong dus een achterstand, zonder dat dit nodig was geweest.
In de 78e minuut denkt Pieter Koopman met een schot van ver de gelijkmaker aan te tekenen; echter op de doellijn wordt de bal weggewerkt door een Nootdorp-verdediger. 
In de 84e en in de 90e minuut weet Nootdorp nog de 3-1 en de 4-1 op het scorebord te brengen. Een teleurgesteld Zwaluwen’30 was toen al moegestreden en uitgespeeld. Hoe anders had het kunnen lopen in deze wedstrijd?
Komende zaterdag in een thuiswedstrijd tegen VELO zal er gewonnen dienen te worden om niet direct te degraderen. Bij winst dient Zwaluwen’30 de na-competitiewedstrijden te spelen. E.e.a. zal ook afhangen van de uitslagen van de wedstrijden tussen AFC (tegen ZOB) en Die Haghe (tegen Nootdorp). AFC staat onderaan met 23 punten, Zwaluwen’30 en Die Haghe staan daarboven met 24 punten.
Van deze 3 teams heeft Zwaluwen’30 het slechtste doelsaldo (-26).
Opstelling Zwaluwen’30:
Luke van Amstel, Floris Coffeng, Koen Verlaat, Yannick Brinkmannn. Encho Margaritha (85e, Jesper v.d. Gracht), Pieter Koopman,
Niels Compas, Yannick Kuijpers, Jermey Wessemius, Calvin den Boer, Zakaria el Hayani (35e, Jürgen Adamus).
Wissels: Bas v.d. Louw.
Geel: Luke van Amstel.