Nieuwjaar.

 

Droomdenken vs. de wet van omgekeerde inspanning.

 

Als kind al heb ik een fascinatie voor helden en held zijn. Een ‘held’ zijn, al was het maar voor 1 dag, dat is wat ik altijd wilde worden. En helden zijn er in allerlei soorten en maten. John Lennon is bijvoorbeeld 1 van mijn helden, dat ziet diep van binnen en ik vermoed dat dat iets ‘zielstechnisch’ is. Dat heb ik gevoeld toen ik bij het monument van John Lennon in het Central Park in New York stond, our souls connected!

 

Held zijn voor 1 dag dus, het doel wat ik mij stelde in mijn kinderjaren. Maar hoe harder ik probeerde een heldendaad te verrichten hoe verder ik van het held zijn af kwam te staan. Later leerde ik dat dat de wet van omgekeerde inspanning was. Die gaat erover dat wanneer je iets heel graag wil, je zo maar het omgekeerde kan bereiken. Of zoals de Boeddhistische filosoof Alan Watts het formuleerde: “al die pogingen om het goed te doen zijn een groot deel van wat er fout gaat’

 

Maar hoe werkt dat dan in de praktijk? In de 15 eeuw ontwierp Leonardo Da Vinci al iets op papier wat op een vliegtuig leek. En in totaal heeft Leonardo Da Vinci ongeveer 400 schetsen van toestellen gemaakt waarmee hij wilde proberen de lucht in te komen. Da Vinci heeft een aantal pogingen gedaan, maar hij heeft nooit gevlogen. Maar zijn volharding had echter ook zomaar wel kunnen leiden tot een geslaagde vlucht. Wel of geen gevalletje van de wet van de omgekeerde inspanning?

 

En wat te denken van Dries Roelvink? Sinds hij in 1982 een talentenjacht won en een platencontract tekende doet hij al pogingen om succes te hebben. Gevalletje ‘wet van de omgekeerde inspanning’? Uit de drie definities van succes, 1 ‘succes is persoonlijk’, 2 ‘succes is een momentopname’, 3 ‘succes is een resultaat’ zal Dries Roelvink ongetwijfeld kiezen voor de eerste. En dat is waarom Dries het al zo lang volhoudt. Tegen zoveel volharding kunnen de 400 schetsen van Leonardo Da Vinci niet op, zou je bijna gaan denken.

 

Van John Lennon naar Dries Roelvink dus, een kleine stap. Tenminste volgens de ‘wet van de omgekeerde inspanning’. Immers, hoe harder we ons best doen om alle verschillen (geloof me, het zijn er veel) tussen John en Dries te benoemen, hoe kleiner de verschillen worden.

 

Binnen de vereniging Zwaluwen 30 zouden we ook vaker op deze manier te denken. Kijkend naar onze rollen binnen het ondersteunende proces richting onze leden, sponsoren en begunstigers. En kijkend naar onze eigen rol binnen de vereniging. Wat vaker even heerlijk lekker ‘droomdenken’. Op ons rug liggend in het gras de wolken zien breken. Ik daag jullie uit om dat komende periode ook eens te doen. Okay, jullie mogen het gras tijdelijk verruilen voor iets warmers, maar straks als de lente komt en als Corona het toelaat, weer snel het gras opzoeken. Deel echter wel en vooral jullie dromen, wij zijn hier als bestuur zeker nieuwsgierig naar.

 

Als bestuur zijn wij al begonnen met ‘droomdenken’. Wij zien een verandering in de beleving van sport en wij zien een verandering in hoe leden een vereniging ervaren. Het is aan ons als bestuur om hierop aan te haken. Dat moet ook ons doel zijn voor de komende jaren. Wij zijn daarom inmiddels met de gemeente Hoorn in gesprek over hoe wij deze plannen samen kunnen realiseren. Een belangrijke voorwaarde voor ons als bestuur is dat wij hierin zoveel mogelijk onze zelfstandigheid willen bewaren en dat wij ons blijven huisvesten op onze huidige locatie aan de Berkhouterweg. Wij zullen jullie hier zeker op een volgende ledenvergadering over informeren.

 

Voor nu rest mij om een ieder van jullie een goede jaarwisseling en goed, gezond en voorspoedig 2022 te wensen.

 

Namens het bestuur van HCSV Zwaluwen 30

 

Mike de Haan

Voorzitter